62 загинаха при самолетна катастрофа в Русия

Жертви на самолетната катастрофа в руския град Ростов на Дон са 62 души. Това са 55 пасажери и 7 души екипаж, съобщи ТАСС. Инцидентът е настъпил в 2:50 минути българско време, съобщи ВидинВест.

Информацията беше потвърдена от руските власти.

Самолетът на нискобюджетната компания „Флай Дубай” (Fly Dubai) е осъществявал полет от емирството. Лошите атмосферни условия в района и грешка на екипажа са сред възможните причини за инцидента.

„При кацането си на летището, самолетът „Боинг 737-800” се е разбил. На борда му е имало 55 души. Всички са загинали”, съобщиха от регионалния център на руското министерство за извънредни ситуации.

По-късно властите в Русия потвърдиха за 62 жертви, сред които са и 6-те члена на екипажа на полета.

На борда на самолета е имало най-малко 3-ма чужденци, но повечето загинали са жители на Ростовската област и съседни региони, заяви губернатора на областта Василий Голубьов пред руските медии. Загинали са 18 мъже, 33 жени, 4 деца и 7 членове на екипажа. Неделя ще бъде обявена за ден на траур в областта, обяви губернаторът.

В момента на мястото на инцидента работят представители на всички оперативни служби. Летището в Ростов на Дон е затворено, като в следващите няколко часа няма да е възможно кацането и излитането на самолети от него. Следственият комитет на Руската федерация вече е започнал проверка по случая. Към мястото на инцидента е отпътувал и министърът на транспорта. Собствено разследване е назначила и авиокомпанията „Fly Dubai”, съобщи РИА-„Новости”.

Справка на ТАСС в интернет показа, че съответният самолет е собственост на компанията от 2010 година и последно е минал технически преглед при производителите „Боинг” през 2011 година. Информацията все още не е потвърдена от авиокомпанията.

Най-вероятната причина остават силния дъжд и вятър по времето на инцидента. „Имало е налично предупреждение за циклон – влошени метеорологични условия и силни пориви на вятъра до 22-27 метра в секунда. Самолетът не е могъл да кацне от първия път заради усложнените условия, а при втория му опит настъпва катастрофата”, твърди източник на ТАСС в правоохранителните органи.

Руската агенция се позовава на информация в портала Flightradar24.com, според който след първия опит за кацане, самолетът е кръжал близо два часа над летището. „По предварителни данни, при опита за кацане самолетът се ударил в земята, получил се е взрив и самолетът се е разпаднал на части”, заяви за ТАСС представител на Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и справянето със стихийни бедствия.

Постройките на летището и пребиваващите в тях хора не са пострадали. Оперативен екип от психолози на министерството е изпратен на летището в Ростов на Дон. Специалистите работят с близките на загиналите, които са очаквали тяхното кацане. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е потресен от информацията за катастрофата и мислите му са със семействата на жертвите, заяви говорителят му Фархан Хак, цитиран от ТАСС.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар