Русия и Китай със съвместни проекти за 90 млрд. долара

Междуправителствена работна група е одобрила 66 руско-китайски проекта на обща стойност около 90 млрд. долара, съобщи руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Investor.BG. Комисията заседава в Пекин в навечерието на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай. Зам.-министърът на икономическото развитие на Русия Станислав Воскресенский каза още, че на срещата са били обсъдени инвестиции за обезпечаването на продоволствената сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион. В тази връзка са дискутирани възможности за износ на руско месо за Китай.
От ТАСС припомнят, че в началото на юни руският земеделски министър Александър Ткачов коментира, че очаква в близко време китайският пазар да се отвори за доставките на руски месни продукти. Вече има и руски производители, които заявяват интерес към износ на продукцията си в Китай.
Един от стратегическите проекти, чийто старт се очаква да бъде даден по време на посещението на Путин в Китай, е терминал за зърно на границата на двете държави. Стойността на терминала е 1,1 млрд. долара, допълни още зам.-министърът на земеделието Сергей Левин. Китайската COFCO вече заяви своя интерес да купува руски зърнени култури и доставките ще могат да бъдат реализирани през този терминал. Очакванията са, че Китай ще може да получава по 2-3 млн. тона зърнени култури годишно. Терминалът може да бъде използван за доставки и към други азиатски държави, посочи още Левин. Официалната визита на Владимир Путин в Китай започва на 25 юни.
 Автор: Венета Попова
Напиши коментар