Рекорден скок на цената на свинското у нас

Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019 г., като цената се е покачила с до 50%. "Още в началото на септември алармирахме, че има възможност да стигне до 50%. Тя вече е факт. В момента свинското се предлага с над 50% по-скъпо сравнение с миналата година”, заяви Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите пред NOVA, цитиран от Марица.
Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019 г., като цената се е покачила с до 50%. "Още в началото на септември алармирахме, че има възможност да стигне до 50%. Тя вече е факт. В момента свинското се предлага с над 50% по-скъпо сравнение с миналата година”, заяви Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите. Според Асоциацията поскъпването е спекулативно и е започнало още в средата на годината. "Започна с бавни темпове. Но към края на годината, когато традиционно консумираме свинско повече, цената скочи драстично с 10 до 17%”, коментира Майорски. По думите му основната причина за покачването не е африканската чума. Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради цените на свинското. От Асоциацията смятат, че цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, очакваното от транспортните фирми въвеждане на ТОЛ такси.
Според Асоциацията поскъпването е спекулативно и е започнало още в средата на годината. "Започна с бавни темпове. Но към края на годината, когато традиционно консумираме свинско повече, цената скочи драстично с 10 до 17%”, коментира Майорски. По думите му основната причина за покачването не е африканската чума. Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради цените на свинското. От Асоциацията смятат, че цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, очакваното от транспортните фирми въвеждане на ТОЛ такси.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар