Как да обясниш офшорките, за да е ясно и на 5-годишно дете

Три основателни причини - и четири не чак толкова, да криете парите си

Множество разкрития за тъмния свят на офшорното банкиране идват с излизането на Panama Papers. Но как да се обясни всичко това просто? И как да се обясни, че понякога има добри причини за използване на офшорно банкиране? В Reddit Дан Глийсак измисли страхотен начин да изрази цялата сложна материя като приказка за 5-годишни - а може би и за малко по-възрастни.

Когато имаш джобни пари, ги слагаш в прасе касичка. Касичката е на рафта в гардероба ти. Майка ти знае това и я проверява от време на време, за да знае кога добавяш още пари или пък си ги похарчил.

Един ден ти може да решиш: “Не искам мама да гледа колко пари имам.” И така, отиваш в дома на Джони с друга една касичка, която оставяш в неговата стая. Пишеш името си отгоре и я слагаш в гардероба му. Майката на Джони винаги е твърде заета и никога не проверява неговата касичка. Така че ти държиш твоята там и тя остава тайна.

Всички деца в квартала си мислят, че това е добра идея и отиват в дома на Джони с касички. Сега гардеробът на Джони е пълен с касички на децата от квартала.

Все пак един ден майката на Джони поглежда в гардероба и вижда всички касички прасенца. Тя се ядосва много и вика всички родители, за да им каже.

Не всеки е скрил парите с лоши намерения.

Ерик е искал да намери по-добро скривалище, защото

по-големият му брат краде от неговата касичка

Тами е искала да спести пари, за да купи на майка си подарък за рождения ѝ ден, без тя да се досети.

Азим го е направил просто защото си е мислил, че ще бъде забавно.

Но много деца са го направили с лоши мотиви.

Елизабет е крадяла парите за обяд на други деца и не е искала родителите ѝ да разберат. Рийс е вземала пари от портмонето на майка си. А родителите на Боби са го сложили на диета и той не е искал да разбират, че си купува тайно сладкиши.

В истинския живот много важни хора току-що са били хванати да крият касичките си в къщата на Джони в Панама. Техните майки разбрали за това. Много скоро ще знаем повече кои от тези важни хора са го правили с лоши мотиви и кои - с добри. Но

в момента почти всички са загазили

Аналогията е добра.

Важното, което научаваме, е, че не всеки крие парите си по този начин с лоши намерения.

Fusion.net състави списък на причини, по които би могъл да използваш офшорна фирма черупка.

 

Някои легитимни основания:

- Да запазите търговски тайни, за да се предпазите конкуренцията да научи, че инвестирате в материали за производството на нова продуктова линия.

- За да не ви ограбват - доставчици на услуги като хотели или кетъринг биха могли да ви начислят допълнително пари, ако разберат, че имат работа с голяма компания или знаменитост.

- За да предпазите себе си - ако осигурявате услуги като превод за чужди военни или дипломати в зона на военен конфликт, е препоръчително да се подсигурите, че това не може да бъде проследено.

Някои по-малко легитимни основания може да са:

- Когато се оказва, че може да има недеклариран конфликт на интереси, какъвто е случаят с премиера на Исландия.

- Когато компанията е регистрирана в момент, в който страната, на която сте президент, е изправена пред военна заплаха.

- Когато както премиера на Великобритания сте казали, че избягването на данъчно облагане е “неморално”, но се оказва, че вашето семейство е ръководило офшорен фонд, който е избягвал плащане на данъци във Великобритания.

- Когато изглежда, че компанията ви може да е била използвана от диктатори, за да купуват оръжие. Не сме сигурни как точно да обясним всички тези неща на 5-годишно дете. В този случай може би е добре просто да се придържаме към примера с касичката.

ИЗТОЧНИК: 24 ЧАСА
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар