Името на още един български бизнесмен изплува в "Досиетата Панама"

Името на Петър Манджуков излезе от досиетата „Панама”, предаде  24 ЧАСА.

Става въпрос за фирмата Kegel Asset Management, регистрирана на Британските Вирджински острови през 2001 г. През 2012 г. Иванета - младата съпруга на бизнесмена, декларира, че фирмата не развива дейност. Документите обаче показват, че именно през 2012-а бизнесменът е отстъпил офшорна фирма на съпругата си. Глобалното журналистическо разследване, което стана известно като "Досиетата Панама", вече четвърти ден публикува значими разкрития, свързани със световни лидери или с техни приближени, с големи имена в бизнеса или известни личности.

"Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея”, заяви бизнесменът, потърсен от изданието за коментар след появата на името му и това на съпругата си в мегаданните, получени от "Зюддойче цайтунг" и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти. Според документите фирмата, свързана с Манджуков, е регистрирана чрез фирма посредник в Женева, а за услугата са платени 600 долара. Манджуков е вписан като директор - пост, на който остава до 2004 г. За кратко е сменен от други трима, но през 2006 г. се завръща отново. Първият акционер на компанията не фигурира с име и адрес, а само с названието "приносител".

През 2007 г. обаче Комисията по финансови услуги на Британските Вирджински острови разпорежда, че анонимните приносители на акции трябва да плащат по-високи такси. Това принуждава много приносители да излязат на светло. Вероятно заради това през 2009 г. Манджуков получава 4 сертификата за по 12 500 акции всеки.

През 2012 г. в кореспонденцията се появява името на младата съпруга на Манджуков Иванета и става ясно, че тя ще е новият администратор на команията. Манджукова потвърждава новия си пост и предмета на дейност на компанията - инвестиционни услуги. Съобщава обаче, че предишната година компанията не е извършвала дейност. През април 2013 г. Манджукова чрез личната си асистентка иска закриване на компанията. През юни с.г. обаче се отказва от идеята. През юли 2014 г. Петър Манджуков съобщава решението си да направи съпругата си собственик и директор на компанията, макар че фирмата не развива дейност. През май 2015 г. Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции.

Роденият в Пловдив Манджуков е известен като медиен магнат и оръжеен търговец. Кариерата му започнала в оръжейния завод в Сопот.

Самият той е разказвал, че е направил първия си милион през 1991 г. Тогава - вече като частно лице, подписал договор с Министерството на отбраната на Алжир, която била една от многото страни, с които "Кинтекс” работел преди 1989 г., но една от малкото, които останали партньори и след падането на желязната завеса.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар