8 тона злато годишно се вадят от България, а продължаваме да теглим заеми за милиарди

Близо 8 тона злато се добиват в България всяка година.

От енергийното министерство съобщиха конкретните данни, свързани с количеството ценен метал, изваден от недрата на страната ни.

7896 кг злато са добити общо от двете действащи находища- „Чала“ и „Челопеч“. Доказаните запаси на златосъдържащи руди възлизат на 27,6 млн тона, като през изминалата година са добити 2,1 млн тона- близо 10% от тях.

Още три находища се очаква да заработят у нас. Това са „Ада тепе“ в находище „Хан Крум“, „Милин камък“- в Брезник и „Седефче“- в Момчилград. Общо в трите находища запасите на злато са над 60 тона. От добитите 8 тона злато, България е получила 71 млн лв от концесионни такси.

Какво излиза? Даваме златото си на безценица, за да теглим милиарди левове заеми всяка година. Дали ако не бяхме пуснали концесионери, а си го добивахме сами, нямаше да сме най-богатата държава поне на Балканите?

Нима инвеститорите, на които всяко правителство отчаяно разчита и възхвалява, нямаше да са почти изцяло български? Нима нямаше да има работни места за всички? Нима тогава минималните работни заплати в България щяха да са смешните 200 евро?

След 500-те години "османско съжителство", ние пак сме роби-този път икономически.

Помечтайте, драги читатели на СПЪТНИК, помечтайте и извикайте на глас заветното „Имам една мечта“: България да бъде свободна! И я осъществете!

Нека заедно изхвърлим боклука!

Автор: Един студент по роботика и мехатроника, който иска да остане в България.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар