Опитните работодатели знаят, че въпроси като „Къде се чувствате най-силен в работата си?” и „Кое смятате за своя най-голям недостатък?”, задавани на интервюта за работа, няма да им дадат нужната информация. Ето защо все по-често те обръщат гръб на клишетата и питат кандидатите за много по-различни и неочаквани неща. Business Insider публикува любимите въпорси на едни от топ мениджърите в момента. Ето ги и тях:

Илон Мъск, Tesla: „Къде сте?”

Основателят на автомобилния производител Tesla e доста нестандартен и ексцентричен, когато интервюира нови евентуални служители за компанията си. Той обича да задава следния въпрос: „Стоите на една земна точка. Вървите една миля на юг, една на запад и една на север. Стигате там, от където сте тръгнал. Къде сте?”. Отговорът е, че сте или на Северния полюс или някъде близо до Южния полюс. Мъск е интервюирал първите 1000 души наети в авиокосмическата компания SpaceX, както и много инженери след това. Той продължава да взема активно участие при наемането на нов персонал за Tesla и PayPal.

Ричард Брансън, Virgin: “Какво не успяхте да включите в резюмето си?”

В своята книга "The Virgin Way: Everything I Know About Leadership" британският милиардер и собственик на конгломерата Virgin Ричард Брансън споделя, че не харесва традиционния начин на провеждане на интервюта за работа. „Очевидно е, че добрата автобиография е важна. Ако разчитате само на нея няма да ви се налага да губите време с интервю”. Брансън обаче предпочита по-сбитата форма на CV, популярна като резюме, в която кандидатът трябва да представи информацията за себе си в една страница. Бизнесменът признава, че заради това обича да задава въпоса: “Какво не успяхте да включите в резюмето си?”.

Лазло Бок, Google:Дайте ми пример за аналитично решение на труден проблем, с който сте успели да се справите.”

Ръководителят на HR отдела на интернет гиганта Google Лазло Бок признава, че през последните години не задава традиционните въпроси на кандидатите за работа. Той предпочита да разбере нещо повече за досегашния опит на интервюираните. „Интересното при въпросите за поведение е това, че когато попиташ някого за личния му опит, научаваш две важни неща. Първото е това как той се справят в реални ситуации, а второто – какво възприема като трудна задача”, казва той.

Опра Уинфри: “Каква е вашата любима духовна практика?”

Репортерът на Business Insider Ричард Фелони разказва, че когато Опра Уинфри е интервюирала кандидатите за президент на нейната собствена телевизия, ги е изненадвала с доста странен въпрос. По неговите думи някои от тях са се чувствали неудобно, а една жена дори избухнала в плач. Самата тв водеща твърди, че не е искала да пита кандидатите за тяхната религия, а за връзката им със самите себе си. Тя обяснява, че идеята й е била въпросът да се подразбере като: „Какво правите за себе си?”. Според Фелони, Уинфри е питала това, защото самата тя вярва, че нейната тайна на успеха е в това, че е здраво стъпила на Земята и иска да работи с други такива хора.

Източник: money.bg

Снимка: redstate