Българският полярен кораб ще отплава за Антарктида

Военният научноизследвателски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще отплава днес от Варна за българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Тържествената церемония по изпращането му ще започне в 13:30 часа на Морска гара, информираха от Висшето военноморско училище (ВВМУ).

Основната задача на кораба за това плаване ще бъде да пренесе конструкцията на новата модерна лаборатория за българските антарктици, каза за БТА началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Освен това благодарение на НИК 421 те ще имат възможност да правят проучвания не само на остров Ливингстън, но и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови.

В определени етапи от пътуването, като практиканти на борда ще се качат 24 курсанти с няколко ръководители. Очаква се при това плаване корабът да спре за пръв път в най-южния град на планетата – Ушуая, на Огнена земя. По обратния път на кораба към България е предвидено и посещение в град Комодоро Ривадавия, Аржентина.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар