Антикорупционната комисия проверява как Боил Банов е купил къща в Копривщица

Антикорупционната комисия проверява сделката, с която бившият културен министър Боил Банов е купил къща в Копривщица, съобщи БНТ и bTV. Според източници на БНТ имотът е купен на цена значително по-ниска от пазарната.

От КПКОНПИ подозират, че е възможно посочената в Нотариалния акт сума да е нереална, за да се укрие разход, за който Банов не може да докаже доход.

От Антикорупционната комисия проверяват документите при нотариуса и тези в общината.


поред източници на bTV в Антикорупционната комисия Банов е купил имота за 56 000 лв. през 2018 г., докато е министър на културата.

"Поискаха дали има данъчна оценка, дали е деклариран. Имота е деклариран, плащат си редовно данъците. Това беше проверката", обясни кметът на Копривщица Бойка Дюлгерова.

До акцията на КПКОНПИ се стигна след сигнал от гражданското сдружение "Зограф". Причината са съмнения, че цената на имота е в пъти по-ниска от пазарната. Кметът на Копривщица отхвърли това твърдение, като според нея това е реална цена, защото става въпрос за стара къща с малък двор.

Къщата е построена в началото на 20. Век и попада в т. нар. категория "За сведение" - най-ниската за архитектурна ценност. Въпреки това се намира в архитектурно-исторически резерват и всяка промяна по нея трябва да бъде съгласувана.

"За по-сериозни неща като намеса по фасада и така нататък трябва да се мине по каналния ред. Дори тя самата да не е ценна, около нея може да има ценни обекти", заяви арх. Стефан Стоянов.

Пред bTV Боил Банов отказа коментар с обяснението, че ще изчака проверката да приключи.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар