България е в очакване на идването на главата на римокатолическата църква папа Франциск. В края на тази и началото на другата седмица той ще посети София и Раковски. Католическата общност в Белене също очаква с нетърпение срещата с него.

Белене приема католицизма през средните векове, за да се спаси от турските зверства. Днес вярата в тази малка общност е жива.

Хората там вече месец се подготвят за своята среща с главата на римокатолическата църква.

„Очакваме с радост това посещение на папа Франциск в България. Надявам се да гледа и към брега на Дунав, защото той ни говори за перифериите, трябва да отиваме към перифериите,  при най-бедните, а за съжалиние България е периферия на Европа и Белене е периферия на България, затова го очакваме“, сподели пред Bulgaria ON AIR отец Паоло Кортези, свещеник в гр. Белене.

Беленчани до последно тайно се надявали папата да посети и тяхната общност.

200 души поемат на път към София и Раковски в края на тази седмица. Беленчани са най-голямата група от Северна България, която ще се включи в събитията по време на посещението на папата у нас.

Анелия Джантова е виждала папата вече два пъти. Веднъж в Рим и вендъж в Милано. Този път се вълнува повече.

Молитвата за мир, написана специално за посещението на папа Франциск, вече е час от всекидневието на беленчани. Звучи и по радиоточката на близкото село Ореш.