Защитна ограда Граница

България е поискала от Европейския съюз още 400 милиона евро за охрана на външната граница на съюза за следващите десет години, съобщава БНТ. Това каза в Брюксел вътрешният министър Валентин Радев, който участва в заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи от ЕС.

Радев уточни, че досега за страната ни са одобрени само 160 милиона евро. Според него България е в тежко състояние, защото е зависима от това какво ще се случи в Турция и уточни, че там в момента има 2 милиона и половина мигранти.

Радев е поискал на среща с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос удължаване на срока, в който нашата страна да усвои вече отпуснатите 160 милиона евро за същата цел. Министърът посочи, че България настоява за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС. Той направи този коментар по повод обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в страната от ЕС, през която са влезли.

  Отрядите на Перата се разхождат въоръжени до зъби на границата, пращат мигрантите в болница

По думите на Радев този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция. Държим първата страна да не бъде отговорна докрай, поясни министърът. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем „наказвани“ да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж.

„Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят“, посочи министърът.

„Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч – зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава, попита той.
„За нас е много опасно – в Гърция има 50 хиляди, там някак се справят; в Италия има още повече – над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата“, посочи министърът, но отбеляза опасността границата да бъде „пробита от много хора“.

  Свински глави по граничните заграждения за спиране на бежанския поток

В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, той посочи, че всички държави проявяват претенции.

„Питаме те (кандидатите) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция – проверяваме всеки, който може да дойде у нас“, поясни Радев.

Министърът посочи, че България е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия.
„Голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили“, допълни той.