България и Европа

България е против Европа на различни скорости. Правителството реши, че страната ни ще заеме тази позиция, а държавният глава Румен Радев ще я защити на заседанието на Европейския съвет утре и вдругиден в Брюксел.

Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на Съюза, каза вицепремиерът по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева.

„В момента и в Европа има различни кръга на развитие и влияние – еврозона, Шенгенско пространство”, допълни тя, цитирана от bTV.

Ние нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия, подчерта Златева. Много е важно каква ще е националната ни позиция като държава-членка и какви коалиции ще търсим заедно с други държави-членки, за да се постигне по-голяма интеграция, допълни вицепремиерът.

По темата миграция България ще застъпи охраната на външната граница като приоритет на ЕС и това държавите-членки на предна линия да бъдат подкрепени и всички други страни от ЕС да бъдат солидарни с тях.

  Марин льо Пен: Време е да приключваме с ЕС, който унищожава Европа

В отговор Златева заяви, че за България на този етап е от изключителна важност да получи пасивен достъп до визовата информационна системата, което ще ни гарантира по-добро охраняване на външните граници, защото ще можем в реално време да сверяваме данни за преминаващите. Този въпрос се обсъжда и в рамките на различните органи на ЕС, допълни вицепремиерът.

източник: актуално