Николина-Ангелкова

България и Русия ще работят заедно отново за 40% ръст на руските туристи у нас и през лято 2017 година. Това каза пред Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова, която е на посещение в Москва за среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. „Важно е ръстът, който постигнахме през 2016 година, да го има и през 2017 година и да се борим отново за 40% ръст.

Това ще бъде изключителен успех. Има потенциал това да се случи, важно е да продължи сътрудничеството между Русия и България, да продължи рекламата на българския туристически продукт. Важно е България независимо от политическата ситуация да продължи своето активно присъствие на руския туристически пазар и да участва на големите изложения. Продължаваме с организирането на кръгли маси по въпросите на туризма между България и Русия, на които да присъстват представители на бранша и местните власти. Трябва да продължи да се насърчава детският туризъм и детските лагери, културно-историческият туризъм, балнео и спа туризмът, да се начертаят конкретни маршрути за руските туристи. Усилията трябва да продължат, за да имаме пак добри резултати.

  Москва се противопоставя на НАТО в Черно море

Трябва да се запазят облекченията за визовия режим за руски туристи и да продължим да работим за още по-големи“, каза още министър Ангелкова. Според нея ако усилията продължат да се надграждат, България ще може отново да бъде призната като дестинация номер 1 за семейна почивка за руските туристи. „Г-н Сафонов подчерта усилията на българското правителство по отношение на това да се гарантира сигурността на руските туристи у нас. Още миналата година на среща на премиера Бойко Борисов с г-н Сафонов се пое този ангажимент и се изпълнява изключително успешно и през летния сезон, и сега през зимния сезон“, каза още министър Николина Ангелкова.

Ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов, заяви че положителните резултати и ръстът на руски туристи в България през 2016 година трябва да продължат и през тази година. „С г-жа Ангелкова обсъдихме предварителните резултати за отминалата 2016 година. Констатирахме, че през нея в сътрудничеството между България и Русия са постигнати много добри показатели, като този, че количеството на руските туристи в България се е увеличило с 40%, на нашия пазар се появиха и допълнително много нови и популярни туристически продукти и смятаме, че това е много добър показател.

  Русия обвини ВВС на САЩ за обстрели в жилищни квартали в Ирак

Бих искал да отбележа, че правителството на България предприе всички мерки за осигуряване на безопасността на нашите граждани при пътуванията им из вашата страна. Това е много важно и от гледна точка на това, че наблюдаваме по света ръст на заплахата срещу Русия, както и значителното увеличение на броя на терористичните актове в Европа. На България гледаме като на приятелска и безопасна страна и приветстваме увеличението на потока на руските туристи в нея. През миналата година имахме разработена стратегия за развитие на сътрудничеството между нашите страни в туризма. Тя включва активно разпространяване както на българските туристически продукти в Руската Федерация, така и предложенията да почувствате Русия в България.

Нашите страни активно участваха в различни видове мероприятия и изложби, нашето взаимодействие има много активен характер. За нас е много важно, че пътуването в България стана много опростено и не скъпо за нашите граждани. Смятаме, че върху това трябва да продължи да се работи и занапред. За съжаление между нашите страни съществува визов режим и според нас трябва да продължи да се работи върху това пътуването между нашите две страни да става по-комфортно“, каза още Сафонов. По думите му през миналата година е направено много, за да се опрости визовият режим.

  Украйна подготвя забрана за внос на въглища от Русия

„Договорихме се и през 2017 година да продължим нашето активно сътрудничество в туризма, да изпълняваме този наш план-действие, който съгласувахме по-рано през 2016 година. Отбелязахме нашите стремежи и желания постигната през 2016 година положителна динамика да бъде продължена и през 2017 г. Към министър Ангелкова се отнасям с голямо уважение, комфортно ми е да работим заедно, ценя я заради професионализма, за забележителните лични качества. Министър Ангелкова е енергичен, знаещ и професионален човек и с нея можем да постигаме високи цели при сътрудничеството ни в туризма“, каза още Олег Сафонов.