България и Русия ще работят заедно за 40% ръст на руските туристи у нас и през лято 2017

Николина-Ангелкова

България и Русия ще работят заедно отново за 40% ръст на руските туристи у нас и през лято 2017 година. Това каза пред Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова, която е на посещение в Москва за среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. „Важно е ръстът, който постигнахме през 2016 година, да го има и през 2017 година и да се борим отново за 40% ръст.

Това ще бъде изключителен успех. Има потенциал това да се случи, важно е да продължи сътрудничеството между Русия и България, да продължи рекламата на българския туристически продукт. Важно е България независимо от политическата ситуация да продължи своето активно присъствие на руския туристически пазар и да участва на големите изложения. Продължаваме с организирането на кръгли маси по въпросите на туризма между България и Русия, на които да присъстват представители на бранша и местните власти. Трябва да продължи да се насърчава детският туризъм и детските лагери, културно-историческият туризъм, балнео и спа туризмът, да се начертаят конкретни маршрути за руските туристи. Усилията трябва да продължат, за да имаме пак добри резултати.

  4000 души подобриха рекорд на Гинес на варненския плаж

Трябва да се запазят облекченията за визовия режим за руски туристи и да продължим да работим за още по-големи“, каза още министър Ангелкова. Според нея ако усилията продължат да се надграждат, България ще може отново да бъде призната като дестинация номер 1 за семейна почивка за руските туристи. „Г-н Сафонов подчерта усилията на българското правителство по отношение на това да се гарантира сигурността на руските туристи у нас. Още миналата година на среща на премиера Бойко Борисов с г-н Сафонов се пое този ангажимент и се изпълнява изключително успешно и през летния сезон, и сега през зимния сезон“, каза още министър Николина Ангелкова.

Ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов, заяви че положителните резултати и ръстът на руски туристи в България през 2016 година трябва да продължат и през тази година. „С г-жа Ангелкова обсъдихме предварителните резултати за отминалата 2016 година. Констатирахме, че през нея в сътрудничеството между България и Русия са постигнати много добри показатели, като този, че количеството на руските туристи в България се е увеличило с 40%, на нашия пазар се появиха и допълнително много нови и популярни туристически продукти и смятаме, че това е много добър показател.

  Проф. Мермерски разкри защо сме втори по смъртност в целия свят

Бих искал да отбележа, че правителството на България предприе всички мерки за осигуряване на безопасността на нашите граждани при пътуванията им из вашата страна. Това е много важно и от гледна точка на това, че наблюдаваме по света ръст на заплахата срещу Русия, както и значителното увеличение на броя на терористичните актове в Европа. На България гледаме като на приятелска и безопасна страна и приветстваме увеличението на потока на руските туристи в нея. През миналата година имахме разработена стратегия за развитие на сътрудничеството между нашите страни в туризма. Тя включва активно разпространяване както на българските туристически продукти в Руската Федерация, така и предложенията да почувствате Русия в България.

Нашите страни активно участваха в различни видове мероприятия и изложби, нашето взаимодействие има много активен характер. За нас е много важно, че пътуването в България стана много опростено и не скъпо за нашите граждани. Смятаме, че върху това трябва да продължи да се работи и занапред. За съжаление между нашите страни съществува визов режим и според нас трябва да продължи да се работи върху това пътуването между нашите две страни да става по-комфортно“, каза още Сафонов. По думите му през миналата година е направено много, за да се опрости визовият режим.

  Руските власти обсъждат повишаване на пенсионната възраст в страната

„Договорихме се и през 2017 година да продължим нашето активно сътрудничество в туризма, да изпълняваме този наш план-действие, който съгласувахме по-рано през 2016 година. Отбелязахме нашите стремежи и желания постигната през 2016 година положителна динамика да бъде продължена и през 2017 г. Към министър Ангелкова се отнасям с голямо уважение, комфортно ми е да работим заедно, ценя я заради професионализма, за забележителните лични качества. Министър Ангелкова е енергичен, знаещ и професионален човек и с нея можем да постигаме високи цели при сътрудничеството ни в туризма“, каза още Олег Сафонов.

 

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар