В най-скоро време Балчик ще има и приют за кучета, изграден по всички европейски норми. Теренът за приюта вече е осигурен от Община Балчик и съвсем скоро ще започне изграждането на приюта обяви пред ,Спътник“ кмета на Балчик Николай Ангелов.

..Проведохме срещи и консултации с неправителствени организации, занимаващи се проблема с бездомните животни. Целта ни е да се търси решение за бездомните животни. В резултат на това , започва изграждането на приют за кучета. Той ще се управлява и стопанисва от неправителствена организация, а Община Балчик ще помага финансово в това. Вече сме осигурили общински терен за това и скоро започваме изграждането му. Ще се състави  комисия от няколко НПО та, които ще следят за спазването на всички законови и хуманни норми и условия в приюта.  Кучетата от улиците ще се прибират в приюта, където ще се полагат адекватни грижи за тях, ще се лекуват, ще се обезпаразитяват, кастрират и ще им се търси дом. Там ще бъдат настанени и всички агресивни улични кучета , които ще бъдат включени в специална програма за обучение и социализация. Ще се работи с НПО-та с опит в тази сфера и ще разчитаме на неправителствените организации за помощ, съвети, насоки както при изграждането на приюта, така и при управлението му. Ще разчитаме и на доброволци, които да помагат в социализацията на животните, което ще помогне за  по-лесното намиране на дом на кучетата. “ -заяви за ,,Спътник“ кмета на града Николай Ангелов.

Проблемът с бездомните животни в Община Балчик е сериозен. Той се засилва и от факта, че около крайморския град има много вилни зони и малки населени места, в които след края на сезона се забелязва рязко увеличение на бездомните животни. И до сега Община Балчик има програма съобразена с националната програма ,,Кастрирай и Върни“ , но това се оказва недостатъчно. Изграждането на приют ще е една от следващите мерки за решаване на този проблем. Предвидени са и други мерки, включващи контрол и санкции за изхвърлени животни.

  Какво не ни казаха от ВМРО за техния кандидат за кмет на Балчик

Николай Ангелов е досегашен кмет на Община Балчик и кандидат за такъв на идващите избори. Решаването на проблемите с бездомните животни, по начини съобразени както със закона и европейските норми,така  и с грижа и хуманно отношение към тях е една от точките в програмата му за следващия мандат, наред с редица инфраструктурни проекти, социални програми и програми насочени към икономическото развитие на общината.