границата

Това, което от месеци се шушукаше – че бившето поделение в Кресна се подготвя за бежански лагер, вчера бе потвърдено от кмета на общината Николай Георгиев, съобщава вестник „Струма“.

На среща, проведена наскоро на границата в присъствието на министрите Ненчев и Бъчварова, недвусмислено бе заявено, че в кризисна ситуация Петрич и Кресна трябва да приемат бежанците, обясни Георгиев.

„Ще застана зад хората и сам ще оглавя протестите им, ако настанят мигранти в бившето поделение 22360 в Кресна“, заяви кметът на пресконференция вчера. Това е отговорът, който той е дал и на министъра на вътрешните работи Бъчварова.

Идеята на двамата министри била бежанците да бъдат настанени в района на бившите казарми на поделение 22360, до оранжериите на изхода на Кресна – в посока Кулата. Там сградите са в окаяно състояние, с потрошени прозорци и се рушат. На въпрос обсъждано ли е за бежански лагер да бъде пригодено и бившето поделение в Сливница, градоначалникът отговори утвърдително, но поясни, че е малко вероятно да се случи, тъй като там няма нито вода, нито ток.

  Доналд Туск: Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит

„В района няма мюсюлмани, настаняването на огромна група хора с друго вероизповедание в Кресна може да доведе до напрежение. Представете си, ако след година-две те поискат да направим и джамия – ще се стигне до ескалация, пред която гръцката блокада ще е като приказка“, посочи Георгиев.

Той обясни, че реагирал остро по време на срещата с двамата министри с мотив, че жителите на Кресна са едва около 4 хиляди и настаняването на толкова или повече мигранти ще е пагубно за общината.

„Предупредих министрите, че при граждански протести, каквито очаквам, и затваряне на главния път Е-79 може да се стигне до сериозни последици за бизнеса и туризма. Министър Бъчварова не отговори на въпроса ми за компенсациите за населението, ако все пак бежанската вълна стане неконтролируема.

Отговорът на министър-председателя Бойко Борисов пък бе в характерния му стил: „Нека тръгнат, авансово плащане ли искат?!“

Кметът на Кресна и екипът му признаха, че заради реакцията по казуса с мигрантите очакват конфликт между държавата и общината по повод заявено искане да им бъдат предоставени за стопанисване терените на бившите казарми.

  Ренци с ултиматум към ЕС: Италия спира да плаща, ако се саботира приемът на мигранти

„Те са на площ от около 200 дка, на които имаме идеи за привличане на бизнес и инвеститори, а от години носят само загуби за министерството, тъй като се дават пари най-малко за охрана“, поясни зам.-кметът по стопанските дейности Петър Петров.