първокласничка

Баби купуват буквари, читанки и помагала за първи клас, а после ги пращат на внуците в чужбина – да учат родно четмо и писмо. През книжната борса на ул. „Одрин” вече са минали такива жени, които са се нагърбили с мисията да ограмотят хлапетата на емигранти в Канада, САЩ, Германия, Англия, Холандия. Някои от тях даже се залавят лично да им преподават буквите, докато са на гости.

За семейство в Холандия тукашната баба даже разказала, че хлапето тръгва тази есен в тамошно училище, но родителите са го записали и в пловдивско – в самостоятелна форма на обучение. През лятото, когато фамилията си дойде, първолачето ще държи изпити тук – и така всяка година, докато вземе и българска диплома. Идеята е един ден да се върне в родината си и да следва в български университет.

Така няма да се стига до парадоксите деца на емигранти да следват у нас на английски. Гергана Спасова от книжната борса има познато семейство, което се изправило точно пред такъв абсурд. От дълги години фамилията е в САЩ и синът знае перфектно английски и български, но родния език владее само говоримо. Тъй като не може да пише правилно на него, ще следва за доктор в Медицинския университет, но на английски.

  Нов гаф на Цачева, евреи и антифашисти поискаха извинение от нея

 

Източник: marica.bg