Баба внуче компютър котка

Пловдивчани, които наближава да чукнат 60-ака, си търсят работа чрез електронния портал на Агенцията по заетостта.  Възрастните, които се оглеждат за свободни места в интернет, са над 900. Практиката показва, че по-образованите по-често прибягват до този тип услуги. Така повечето от регистрираните са завършили за медици, инженери, педагози или счетоводители. Най-възрастният пловдивчанин с е-профил е жена на 79 години, разказва Марица.

Тя е бивш педагог в начален етап на образование.  Най-възрастният мъж пък, който си търси нова работа чрез интернет портала,  е на 71 години и е  завършил „Строителство и строително инженерство”. В по-голямата част от трудовия си път е заемал директорски постове. Въпреки това сред профилите на по-възрастните пловдивчани, които са регистрирани в портала, се срещат и такива на по-нискоквалифицирани кадри. Такъв е случаят със 70-годишна жена с начално образование. През годините тя е работила като служител в консервна фабрика и личен асистент. Предпочита да се труди на едносменен режим на работа.

  2000 пенсионери от Австрия ще почиват в Слънчев бряг, първите пристигат днес

Електронни профили в онлайн трудовата борса имат 4630 пловдивчани, като най-младият е на 19 години. От профилите им става ясно, че тези, които са с начално или средно образование, се цанят за камериерки, чистачи, метачи или зареждачи на промишлено производство. Причината е, че заради ниската квалификация те не са претенциозни към работата. Среднистите пък се оглеждат за профилирани позиции, като готвачи, шивачи, компютърни и машинни оператори. Вероятно те са се обучавали в професионални гимназии в Пловдив.