От понеделник Австрия ще затегне контролна по държавните граници и граничните пунктове. Заради увеличената опасност новите мерки да накарат мигрантите да променят маршрута си, австрийските власти ще увеличат контрола и на останалата част от границата и всички гранични пунктове.

От министерство на отбраната на Австрия съобщиха, че ще бъдат предприети действия и срещу евентуалните опити мигрантите да се насочат към граничния пункт Никелсдорф, на границата с Унгария, където през септември миналата година десетки хиляди мигранти преминаха. Министерството предвижда сходни мерки да бъдат въведени и по границата с Италия.

„Войниците ще бъдат длъжни да охраняват и зелената граница“, информираха от министерството на отбраната във Виена. Въвеждането на новата система за контрол в Шпилфелд има за цел да извършва подробна регистрация и проверка на всеки един човек, който направи опит да премине на австрийска земя и по този начин се прекратява влизането на икономически мигранти в страната.

Заради новите мерки, властите във Виена очакват икономическите мигранти да променят маршрута си. Това е причината за въвеждането на допълнителни мерки за сигурност на границата край Бренер и Корушка. Те обхващат и областта Бургенланд, която граничи с Унгария. Министерството на отбраната очаква от там мигрантите да опитат да влязат на австрийска земя.

  Путин за Европа и мигрантите: Общество, което не може да защити децата си днес, няма утрешен ден

От австрийското ведомство твърдят, че „унгарската ограда по границата със Сърбия не решава проблема, защото всеки ден се задържат по 500 нелегални мигранти, а тази бройка може да се увеличи след прилагането на новия режим в Шпилфелд“. Ако действителн се увеличи броят на мигрантите в Бургенланд, армията ще отговори с увеличаване защитата на границата край Шпилфелд.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил смята, че равнината в Бургенланд не е възможно да бъде защитена с ограда и поради тази причина армията ще трябва да защитава границата чрез редови патрули. Той съобщи още, че министерствата на отбраната и на вътрешните работи са изготвили общ план за защита на австрийските граници.