От понеделник Австрия ще затегне контролна по държавните граници и граничните пунктове. Заради увеличената опасност новите мерки да накарат мигрантите да променят маршрута си, австрийските власти ще увеличат контрола и на останалата част от границата и всички гранични пунктове.

От министерство на отбраната на Австрия съобщиха, че ще бъдат предприети действия и срещу евентуалните опити мигрантите да се насочат към граничния пункт Никелсдорф, на границата с Унгария, където през септември миналата година десетки хиляди мигранти преминаха. Министерството предвижда сходни мерки да бъдат въведени и по границата с Италия.

„Войниците ще бъдат длъжни да охраняват и зелената граница“, информираха от министерството на отбраната във Виена. Въвеждането на новата система за контрол в Шпилфелд има за цел да извършва подробна регистрация и проверка на всеки един човек, който направи опит да премине на австрийска земя и по този начин се прекратява влизането на икономически мигранти в страната.

Заради новите мерки, властите във Виена очакват икономическите мигранти да променят маршрута си. Това е причината за въвеждането на допълнителни мерки за сигурност на границата край Бренер и Корушка. Те обхващат и областта Бургенланд, която граничи с Унгария. Министерството на отбраната очаква от там мигрантите да опитат да влязат на австрийска земя.

  Границата ни с Гърция потъна в боклук

От австрийското ведомство твърдят, че „унгарската ограда по границата със Сърбия не решава проблема, защото всеки ден се задържат по 500 нелегални мигранти, а тази бройка може да се увеличи след прилагането на новия режим в Шпилфелд“. Ако действителн се увеличи броят на мигрантите в Бургенланд, армията ще отговори с увеличаване защитата на границата край Шпилфелд.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил смята, че равнината в Бургенланд не е възможно да бъде защитена с ограда и поради тази причина армията ще трябва да защитава границата чрез редови патрули. Той съобщи още, че министерствата на отбраната и на вътрешните работи са изготвили общ план за защита на австрийските граници.