Сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха в Атина. Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред Земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и с домати.

Полицията отговори със сълзотворен газ.

Целта на протестиращите беше да щурмуват входовете на министерството, но полицията обособи кордон и не допусна фермерите. Сградата обаче е с изпочупени прозорци.

Сблъсъците са очаквани, след като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата днес. Основният протест започна в 18:00 часа на площад „Синтагма“. Очаква се хиляди земеделци от цяла Гърция да пристигнат за него. Тракторите им вече пробиха блокадата.

Фермерите са направили палатков лагер на площада и се заканват да останат „колкото е необходимо“.

Един от протестиращите разказа пред Нова, че отглежда мандарини, които се продават по пазарите за 1 евро на 1 кг. Фермерът обясни, че ако данъците и осигуровките се увеличат, както се планира в момента, той няма да спечели нито един цент.

Фермерите, които бяха затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина.
Очаква се ескалация на протеста, който вероятно ще продължи и в следващите дни.

Снимка агенция „Фокус“