Американски учени предупредиха, че ароматите за електронни цигари са токсични за човешките клетки, като особено опасни са комбинациите.

Много от течностите съдържат различни опасни за клетките ароматизиращи химикали, освен основните компоненти растителен глицерин и пропилен гликол, които при поглъщане са безвредни, но при вдишване са много токсични.

Биолозите от университета на Северна Каролина са анализирали ефекта на 148 течности за електронни цигари (от съществуващи на пазара 7700). Те са оценили ефекта им върху бързо растящи човешки клетки. Основното, за което са следели, е било дали се забавя темпът на растеж на клетките – колкото по-бавен е растежът, толкова по-токсична е течността.

Резултатите показаха, че дори течностите без никотин или силен аромат са токсични. Колкото повече съставки съдържат те, толкова по-токсични са.

Сред най-токсичните съединения са ванилин и цинамалдехид (от канелата), които се съдържат в много популярни аромати.

„Установихме, че съставките на течностите за електронните цигари са много разнородни и някои от тях са по-токсични от самия никотин, както и по-токсични от стандартните базови съставки – пропилен гликол и растителен глицерин“ – каза ръководителят на изследването д-р Робърт Таран.

Анализирайки резултатите, д-р Робърт Таран каза, че те ясно показват вредата на течностите за електронни цигари върху човешките бели дробове и клетки от горните дихателни пътища.

Преди дни седем водещи здравни агенции заведоха дело срещу американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата, защото забавя регулирането на електронните цигари и предупредиха, че има много доказателства за вредата от тях.

Източник: novini.bg