Прокурор Съд

Апелативният съд във Варна потвърди тежки присъди за опита в съизвършителство и по хулигански подбуди през 2011 г. да бъде убит студент от Морско училище

 Варненският апелативен съд потвърди 17 годишна присъда на Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков, заради опита  в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият през 2011 година студента от Морско училище Манол Марков. Тази присъда беше произнесена в края на ноември 2012 година от Варненския окръжен съд. Тогава първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления – за причинените средни телесни повреди на други двама студенти от ВВМУ – Георги Иванов и на Михаил Михалев и му присъди 6 години затвор. Петров трябва да изтърпи по-тежкото от наложените наказания – 17 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Делото пред Варненския апелативен съд се гледа за втори път. През 2014 година, друг състав на въззивния съд приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, преквалифицира задружната престъпна дейност на двамата подсъдими и намали наказанието им, като им присъди по 6 години затвор. През 2015 година ВКС отмени тази присъда и върна делото за ново разглеждане. В решението си върховните съдии са посочили, че съставът на Апелативния съд неправилно е приложил закон за по-леко наказуемо престъпление, като е преквалифицирал престъпната дейност на Васил Петров и на Антон Истатков като „причинена средна телесна повреда”, вместо опит за убийство.

  Девойки са първенци на випуска в Морското училище

Пресслужбата на съда припомня, че тримата студенти от ВВМУ“Н.Й.Вапцаров“ се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в района на Червения площад. Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите. Първият, когото Васил повалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен. След като Манол престанал да реагира, Петров и Истатков нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Граждани съобщили за побоя в полицията. По-късно експертите били категорични, че най-тежко пострадалият бил Манол – със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото. Двамата му състуденти Васил и Георги са били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите.

  ​Българче завърши с отличие Принстън, в родината му никой не се интересува от него

След възобновяване на съдебното следствие, Варненският апелативен съд положи усилия за разкриване на обективната истина и гарантира пълноценното участие на страните в производството, като събра допълнителни доказателства по искане на защитата на подсъдимите. В няколко съдебни заседания бяха допуснати до разпит както тримата пострадали студенти, така и други свидетели. Апелативният съд напълно подкрепя становището на ВОС както в частта на правните изводи за вината и наказанията на подсъдимите, така и за анализа, на който са били подложени събраните, в т.ч. и в съдебните заседания доказателства. „Хулиганските подбуди в действията па подсъдимите са безспорни”, счита съдът.” Демонстрирано е неуважение към общоприетите правила за поведение, грубо пренебрежение към социалните норми и ценности, за да бъде наложено собствено превъзходство върху видимо по-слаби и по-млади хора с категорична и явна агресия. Подсъдимите са били упорити в жестокостта си. Хладнокръвно са смазали главата на пострадалия и са останали безразлични към безжизнеността му. Последиците за здравето му не са преодолени напълно, слухът му е увреден завинаги”.

  Заради прокурорски гаф ученик чака присъда, съдът върна делото

Решението на Варненския апелативен съд е подписано с особеното мнение от съдия Илия Пачолов. Той изразява несъгласието си с мнозинството и счита, че обвинителната теза за авторството на престъпленията не е доказана по несъмнен и категоричен начин.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава 17 годишната присъда на Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков, заради опита в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият през 2011 година Манол Марков подлежи на обжалване в 15 дневен срок.