Над 7,200 млрд. лева са приходите от туризъм за първите 11 месеца от 2018 г. Данните представи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията: „Естествено в България – 2019 г. на вътрешния туризъм“. Инициативата е под патронажа на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

Над 3, 750 млн. българи са пренощували на територията на страната, като най-голям е процентът им през третото тримесечие на 2018 г.

„Над 9 милиона и 200 хиляди чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г.“, отчете туристическият министър.

Ангелкова обясни, че целта на пресконференцията е да се даде началото и да се обяви годината и началото на вътрешния туризъм с мотив – насърчаване пътуването и опознаването на малките места и региони, които имат какво да покажат.

Очаква се да бъде направен и календар на малките и китни населени места в страната, които да са различни от Националната програма за рекламата, посочи тя и допълни, че е предвиден и един специален видеоклип за тази цел.

Идеята е да започне повторна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм и продължаване на специална рубрика – „Неочаквана ваканция“, както и продължаване на инвестиционните турове, каза още Ангелкова.

2019 г. се очертава като много динамична и трудна година в борбата за всеки един турист, за които е много е важно да се обединят усилията. България да е още по-разпознаваема през настоящата година и да продължи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, надява се министър Николина Ангелкова.

Министърът на туризма желае България да се превърне в страна на туризъм през четирите сезона.

Същата визия за развитието на туризма има и председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева.