Коментар на Бойко Бонев / dnes-bg.org

Елена Йончева обвини в корупция за 700 000 лв. министъра на културата Боил Банов. Аферата „Ало, Банов съм“, се разиграва през 2016-та и е свързана със строежа на „Ларгото.

Поредна капка в морето на злоупотребите! В морето от повсеместна корупция. Още и още факти за управленска наглост и престъпност.

Прокуратурата се самосезира веднага, като ще се занимае с предоставените записи и документи свързани с министър Банов. Със сигурност проверката ще бъде дълга и няма как да се окаже, че няма престъпление.

Към днешна дата за да омекоти последствията от поредния позор Бойко Борисов най-вероятно ще помоли Банов да подаде оставка. Поредната… за да не изгори той. Ще изгърми поредния бушон с надеждата добре усвоените практики за присвояване да си продължат.

Само че специално в случая с Боил Банов е замесено и регионалното министерство, което пък е било управляващия орган по проекта.

Както се казва крушката си има опашка. На управленската ни корупция опашката е адски дълга. И в годините стана многокилометрова.

Корупцията е държавна политика. Полива се и се отглежда, за да продължи да дава… много левове и много, много евро.

Какво казва Бойко Борисов преди десетина дни: „Никога не е имало толкова голяма борба с корупцията“!

Жестока борба! Няма що.

Да живеят аферите с българските паспорти, с храната на армията, със самолетите, със строителството на магистрали, с винетките, със стотиците конкурси, търгове и обществени поръчки за милиарди, с ремонта на НДК, с ремонтите на ремонтите на софийските улици, паркове и градинки… Да живее и фрапиращата местна корупция – по кметства и общини. Да живеят „Джи Пи груп“, Главбогарстрой, Лукойл… и всички „наши фирми“.

Да живеят Делян Добрев и роднините му в Хасково, да живее Валери Симеонов и неговата оградаи неговият Домусчиев, да живее Владислав Горанов и кръстникът му. Да живее и пребъде цялото правителство!

Те всичките съществуват и оцеляват под широкия и щедър чадър на Борисов, въпреки че държавата отдавна вече се е удавила в помията от властово самозабравяне, престъпна наглост и гарантирана безнаказаност.

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано! Ние ли не знаем

Ние ли не знаем, че корупцията в страната е в огромни размери и като октопод е покрила всяка сфера на обществения живот!

Ние ли не знаем, че олигарси и бизнесмени са под управленска закрила и не подлежат на разследване и наказание за нарушаване на закона!

Ние ли не знаем, че обществените поръчки и разпределението на милионите евро от еврофондовете се дават на фирми и хора свързани с политическите фигури, както от властта, така и от опозицията!

Ние ли не знаем, че министри на Бойко Борисов са замесени в корупционни практики и прокарват лобистки закони!

Ние ли не знаем, че ни рекетират в болници, детски градини, полиция, разни служби и службички!

Ние ли не знаем, че всеки трети българин е имал досег с корупционни практики!

Народното име на корупцията е грабеж. Краде се от държавата, от обществото, от природата. Краде се яко и безогледно.

Сриване от 71-во на 77-о място в световната класация за корупция – това е резултатът на България за 2018 г. И с всички световни класации така. В дъното сме по всички показатели. Усещането за корупция сред страните в ЕС е най-високо точно тук, у нас. На територията управлявана вече 10 години от ГЕРБ. И близо 20 от Борисов – гл.секретар, кмет, премиер 3 мандата…

Партията застана и този път плътно зад гърба на Боил Банов. Така както стори това и с другите уличени в престъпления свои чеда.

Преяждането с власт е очевадно и червената лапичка вече светна. Отдавна свети. И мига.

„Всеки ден някой излиза да говори за корупция. Аз съм убеден, че на много места това се случва. И ако вие не вземете мерки да си прочистите къщичките, рано или късно това ще избие – дали в суджук, дали в нещо друго, и ще падне върху партията”, каза Борисов пред делегатите на ГЕРБ преди броени дни. Всъщност то вече е паднало. Отдавна. И е срутило и къщичките по места и голямата къща на властта…

Затова трябва бързо да прочистим България! Че… много, много смрад! Навсякъде.