Безсмъртният полк

Изображение: Марица.бг

Заря със 72 огнени салюта ще украси небето над Альоша на Бунарджика в чест на Деня на Европа и на победата над фашизма. Светлинното шоу е от 20 часа днес, предава Марица.бг.

Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света литургия от 9 часа в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в  кв. „Хр. Смирненски“. Ще има панихида на Руското гробище в Централния траурен парк на Пловдив, където ще бъдат поднесени венци и цветя на 44-те паметника на загинали руски войници. Церемонията започва в 12.30 ч.

Пловдив ще е част от 38-те български града, които се включват тази година в парада на международната инициатива Безсмъртния полк. Началото на шествието е от 11 часа пред Дом на културата „Борис Христов”. Оттам ветерани и наследници на участниците в борбата срещу фашизма (1923-1945 г.) ще потеглят към върха на Бунарджика.

В 12.30 пред ресторант „Малък Бунарджик“ ще чакат бусове, които ще извозват по-трудноподвижните граждани и гости към върха.

  България става част от световното движение "Безсмъртният полк", в което участват 36 държави

В официалната церемония от 13 часа пред паметника на Альоша ще се включат посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин; почетният консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, както и космонавтът изпитател Урал Султанов.

Полевата кухня и оръжейни експонати ще бъдат изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша. Гражданите ще могат да опитат истинско военно меню от времето на Втората световна – купичка гречка, сандвич, чашка с водка.