Дръвчета Аспарухово

Вандали и крадци на дребно чупят дръвчетата, за да откраднат колче за 1,20 лв

Разхождайки се из Аспаруховия парк, репортери на СПЪТНИК забелязаха, че част от новозасадените дръвчета в района нямат листа и вероятно са изсъхнали. Наоколо се намираше и автомобил, с който се извършва поддръжката на тези дръвчета.

Редакцията ни се свърза със собственика на озеленителната фирма, г-н Янчо Янчев, за да го информира за състоянието на дръвчетата. Ето какво ни разказа той.

„Ангажиментът ни за поливане е един път в месеца. До миналия месец всички дръвчета бяха живи. Сега може да са им поизгорели листенцата, но ще поникнат нови. Важното е на пролет да установим, че са преживели зимата.

За физически интервенции, кражби не можем да отговаряме.“

Дръвчета Аспарухово

Янчо Янчев възмутен сподели, че хора масово чупят клоните на дръвчетата. Това са или вандалски прояви, или пък прояви на българския манталитет – да си откраднеш колчета. Само че заради едно колче, което струва 1,20 лв, тези хора унищожават цели дръвчета.

  Аспарухово - отново малката Венеция

Преди 2 години засадените фиданки си имаха информационни табелки, програма – кой ги е засадил, защо е направено това нещо. Всичко това вече не съществува.

Собственикът на „Ян Агро“ подчерта, че тези проблеми се наблюдават единствено в район Аспарухово.

От миналата година до сега над 70% от дръвчетата са подменени. Това е част от ангажимента на фирмата, който включва в рамките на две години растенията да са се прихванали и корените им да са слезли на достатъчна дълбочина, че да могат сами да се захранват с вода.

Янчо Янчев обеща да направи проверка по подадения сигнал, да се прецени на място по кората на дръвчетата дали са живи, и ако не са – да засади на тяхно място нови.

Дръвчета Аспарухово

А за нас, гражданите, остава надеждата, че колчетата за 1,20 лв. няма да бъдат откраднати за пореден път и че фиданките ще устискат на набезите на аспаруховските вандали. За това разчитаме и на бдителността на гражданите, защото, когато станем свидетели на подобна проява, трябва да сигнализираме веднага на органите на реда. Това можем да направим на телефон 052/553 400 – Дежурен на Четвърто Районно управление.

  Павлова, Пасев и Портних не откликнаха на поканата на аспаруховци