петък | юни 5, 2020

53 училища в пловдивско са закрити за 18 години

Училище

Учениците в пловдивско са намалели с над 23 000, а заради демографската криза за последните 18 години са закрити 53 училища. Всички те са затворили завинаги врати, а класните им стаи тънат в разруха, съобщава Марица. По данни на НСИ през учебната 2000/2001 година школата са били 246, докато през 2017/2018 г. те вече са 193.

Пик в закриването на училища бележи 2009г. От данните става ясно още, че най-много затворили школа през годините има в Община Карлово -17. В Община Пловдив те са 8. Повечето от тях са общообразователни. Веднага след тях се нареждат специалните училища. Впечатление прави, че в паралелките преди 18 години е имало превес на момичета. Докато сега броят на момчетата и момичетата в клас почти се е изравнил.

Междувременно бившите училища се обявяват за продан в интернет, като цената им е колкото голям апатрамент в Пловдив, установи проверка на „Марица“. Така например срещу сумата от 194 760 лв.може да бъде закупено двуетажно училище в село Войводиново. В обявата е посочено, че то не функционира вече 17 години. Въпреки това сградата била в добро състояние, но се нуждаела от ремонт, поради липсата на експлоатация. Прилежащият парцел към нея пък бил с площ от 9985 квадратни метра. Огромната зелена площ около училищата е едно от основните им предимства. Затова те се предлагат за хосписи, читалища, административни дейности и кметства.

  България е дала 111 млн. лв. за 205 неделни училища
 

About Author

Атанас Георгиев

Можете да се свържете с мен на електронната ми поща ageorgiev.sputnik@gmail.com. Ако станете свидетел на инцидент или се намирате на хубаво място, ако искате да споделите своите преживявания, пишете ми.

Вашият коментар