Протести Румъния

Около 500 000 протестираха в неделя вечер в Букурещ и други румънски градове, предадоха световните информационни агенции. Само в столицата демонстрантите са били около 250 000 души. По-рано бе съобщено, че се очаква се да се съберат толкова недоволни от политиката на правителството.

Вече 6-та вечер продължават все по-масовите демонстрации срещу спорното постановление за внесени поправки в Наказателния кодекс и за амнистия. Припомняме, че под натиска на общественото мнение, то бе отменено от правителството, но след това стана ясно, че румънският премиер Сорин Гриндяну иска парламентът да обсъди спорните елементи.

Това отново изведе хората по улиците и се чуха призиви и за оставка на кабинета и предсрочни избори. Събралите се не вярват на управляващите.
Премиерът Гриндяну обаче за момента отказва да се оттегли.

В четвъртък президентът сезира Конституционния съд на Румъния, утвърждавайки, че промените трябва да се анулират, защото „има конфликт между правителството – от една страна, и съдебната система и парламента, от друга“.

  Рeформаторите предлагат по-евтини 6-месечни винетки

В резултат на приетите поправки на свобода след амнистия могат да излязат осъдени по дела за корупция, ако сумата на нанесената щета от незаконните действия не надвишават 200 хил. леи (около 48 хил. долара).

Пресата описва масовите протести като най-мащабните за последните 25 години.

В неделя вечерта десетки граждани се събраха пред Румънското посолство у нас на символичен протест в знак на солидарност със случващото се в Румъния.
Жестът бе забелязан от румънците и надписи, изказващи благодарност към страната ни за подкрепата, изгряха върху правителствени сгради на протеста вчера.

Източник: КРОСС