Телефонни измами

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен бе гост на кампанията на ОДМВР-Шумен и Община Шумен „Заедно можем да спрем телефонните измами”, организирана със съдействието на „Alcomet”. По инициатива на г-н Хюсмен сред участниците в събитието в „Арена Шумен” и зрители на гала-концерта след него бяха и 40 човека от четири пенсионерски клуба от Разградско: „Лудогорие” и „Бузлуджа” от Разград, както и от Пороище и Островче – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград, съобщава Дарик.

Пред пълната зала служители на реда дадоха съвети на възрастните хора, които най-често стават жертви на телефонни измами. Полицаите препоръчват: да не се доверяваме на непознати, които се свързват с нас по телефона и се представят за лекари, полицаи, прокурори, следователи и искат пари, препоръчват също да се свържем с близкия си човек, за когото при обаждане от непознат се твърди, че е пострадал, да не се назовават имена и адреси при подобни разговори, а също и да се подаде сигнал на тел. 112.
Пред възрастните хора говориха и „муле” на телефонните измамници”, както и жена, пострадала при телефонна измама.

  Какви добавки ще получат 1 246 000 пенсионери за Великден

В Шуменска област през последните 5 години са станали 200 телефонни измами с щети за 740 00 лева, само през 2018 г. случаите са 44, а жертвите на измами са дали 316 000 лева.

Немалко са пострадалите и в Разградска област, именно това бе причината г-н Хюсмен да предложи хора от региона да се включат в кампанията, за да се мултиплицира положителния опит в превенцията и в Разградска област. 40-те разградски представители увериха г-н Хюсмен, че ще разкажат на свои приятели и познати какво са научили от превантивната кампания на шуменската полиция, за да ги предпазят от измами.