Клиенти си поръчвали тютюневите изделия по интернет, доставяли ги от куриерска фирма

Модерна фабрика за производство на тютюн е имало в местността Добрева чешма край Варна, където на 8 януари в частен имот влязоха полицаи и задържаха тримата производители, научи Спътник бг.

Баща, син и техният помагач бяха спипани с 532 кг тютюн за 80 900 лева, който на място се подлагал на топлинна обработка и се нарязвал. Суровата стока пристигала от Югозападна България и била с много добро качество.

Всъщност криминално проявеният и осъждан А. Б., на 49 години, синът му Д. Б. на 18 години и съучастникът им В. Д., на 28 години, са от този край. Те са с временна адресна регистрация във Варна, а частния имот в Добрева чешма обитавали като наематели.

Фабриката е работила повече от 6 месеца, докато някой не изпял триото за нелегалните му занимания. Най-вероятно сигналът в полицията е дело на конкуренцията. Тримата били наблюдавани продължително време и била разкрита схемата на работа на тютюнджиите, които получавали поръчки от клиенти по интернет.

Пратките се доставяли от Варна до точка А или Б чрез куриерска фирма, като изпращачите били засечени от полицията благодарение на видеокамерите в съответните офиси на фирмата доставчик.

По неофициална информация А.Б, синът му Д. Б. и В. Д. припечелвали от незаконната си дейност до 50 000 лева на месец, научи Спътник бг.
След 24-часовия полицейски арест на триото не са наложени мерки за неотклонение задържане под стража. Към момента Варненската районна прокуратура, която наблюдава досъдебното производство, все още не им е повдигнала обвинения.

Делото се води за престъпление по чл.234, ал.1, от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на предмета на престъплението, както и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.