От есента очакваме да ни атакуват над 200 вида вируси на настинката, съобщават специалисти. Това, което хората наричат простуда, всъщност е вирусно заболяване, посочват още те. Срещата с вирусите е неизбежна. Може обаче да се погрижим да не развиваме изявено заболяване и да се предпазим от усложнения. Важно е да вземем мерки и заради близките хора – така ще ги предпазим от заразяване.

„Възрастните хора боледуват от простуда от два до пет пъти в годината, а децата, особено тези в детските заведения, до десет пъти в годината. Много важно е да предпазим носа, защото той е отворена врата към вирусите, но същевременно има защитни функции – да пречисти, затопли и овлажни въздуха, който вдишваме.

Когато вирусите попаднат в носната кухина, започват масово да се размножават и ние усещаме симптомите на борбата на организма с тях. Общите симптоми са треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост. Локалните симптоми са кихане, обилна секреция, запушен нос, кашлица, възпалено гърло“, обясняват докторите. Когато тялото ни се преохлади – заради дъждове, студен вятър, балансът в организма се нарушава и вирусите надделяват, макар и временно. В студа хората прекарват повече време в затворени помещения, но там обменяме по-лесно вируси помежду си и заразата плъзва мигновено.

  Върнаха от Спешното в Пловдив момиче с Хонконг

Познавам някои хора, които от страх от настинка дори не проветряват стаите си. Това обаче ни прави още по-уязвими за вирусите на настинката. Ако не се лекува навреме, простудата може да даде усложнения – да засегне синусите и ушите, като причини възпаления там.