200 вируса на настинката ни атакуват през есента

От есента очакваме да ни атакуват над 200 вида вируси на настинката, съобщават специалисти. Това, което хората наричат простуда, всъщност е вирусно заболяване, посочват още те. Срещата с вирусите е неизбежна. Може обаче да се погрижим да не развиваме изявено заболяване и да се предпазим от усложнения. Важно е да вземем мерки и заради близките хора – така ще ги предпазим от заразяване.

„Възрастните хора боледуват от простуда от два до пет пъти в годината, а децата, особено тези в детските заведения, до десет пъти в годината. Много важно е да предпазим носа, защото той е отворена врата към вирусите, но същевременно има защитни функции – да пречисти, затопли и овлажни въздуха, който вдишваме.

Когато вирусите попаднат в носната кухина, започват масово да се размножават и ние усещаме симптомите на борбата на организма с тях. Общите симптоми са треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост. Локалните симптоми са кихане, обилна секреция, запушен нос, кашлица, възпалено гърло“, обясняват докторите. Когато тялото ни се преохлади – заради дъждове, студен вятър, балансът в организма се нарушава и вирусите надделяват, макар и временно. В студа хората прекарват повече време в затворени помещения, но там обменяме по-лесно вируси помежду си и заразата плъзва мигновено.

  Връхлита ни коварен летен грип, поваля ни за часове

Познавам някои хора, които от страх от настинка дори не проветряват стаите си. Това обаче ни прави още по-уязвими за вирусите на настинката. Ако не се лекува навреме, простудата може да даде усложнения – да засегне синусите и ушите, като причини възпаления там.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар