10 невероятни факта за „Кръстникът“

Източник: fakti.bg

Източник: fakti.bg

През тази година се навършват 45 години от излизането на филма „Кръстникът“. Лентата на Франсис Форд Копола се счита за безапелационно най-добрия филм на всички времена.

За това и ви представяме 10 факта за „Кръстникът“

От студиото не искали Ал Пачино за Майкъл

През 1972 г. Пачино бил все още прохождащ актьор, който имал роли най-вече в театъра. Франсис Форд Копола обаче страшно го харесвал и бил твърд в това, че той трябва да играе Майкъл Корлеоне. От „Парамаунт“ обаче не одобрявали Пачино почти до самото начало на снимките. Копола дори бил принуден да прави кастинги на Джеймс Каан и Робърт де Ниро за ролята. За образа са прослушани още Дъстин Хофман и Джак Никълсън. Пачино почти се бил отказал от ролята, когато заснел сцената, която убедила студиото. Това е сцената, в която Майкъл обяснява на Сони как ще убие Върджил Солоцо. От „Парамаунт“ са толкова впечатлени, че дават зелена светлина за неговата главна роля.

Робърт де Ниро е бил близо до ролята на Сони

Де Ниро се явил на кастинг за няколко роли във филма. В момента, в който Джеймс Каан бил гласен за Майкъл, той дори бил фаворит за Сони. Тук може да видите и кастинга му за ролята, който определено е убийствен.

Копола обаче предпочита Каан за ролята, защото според него той има по-отличително излъчване на лошо момче. Де Ниро обаче прави толкова голямо впечатление на Копола, че той го кани за втората част от поредицата. За ролята си на младия Вито Корлеоне Де Ниро печели „Оскар“ през 1974 г.

  Извънредно! Лукоил вдигна цената на най-масовия бензин с 18 стотинки (СНИМКИ)

Конската глава е била истинска

Една от най-култовите сцени във филма е тази, в която филмовият продуцент Джак Уолц се събужда и намира в леглото си отрязаната глава на любимия си кон.

Актьорът Джон Марли репетира за сцената с изкуствена конска глава. Когато снимат обаче, продуцентите оставят в леглото истинска конска глава. Марли не знае за промяната и установява, че главата е истинска по време на снимките. Викът от филма всъщност е напълно истински и прихваща реалната реакция на актьора в момента, в който разбира, че в леглото има истинска конска глава.

Във филма думата мафия не се използва

Причината е договорка на Копола с италиано – американската лига за граждански права. От там не искат думата да се използва, за да не създава стереотипи за италианската общност в Америка.

В крайна сметка думата мафиот се появява в заглавие от вестник във филма. То гласи : „Мафиотът Бардзини е разпитван за война в подземния свят“.

Не и Марлон Брандо

От „Парамаунт“ категорично не искали Брандо за ролята. По онова време той имал лоша слава на скандалджия и капризна звезда. Последните му няколко филма пък били провал.

За ролята бил предложен Орсън Уелс. Копола обаче отчаяно искал точно Брандо. Тогава от сутдиото поставили невъзможни условия за неговото наемане. Той е трябвало да се яви на кастинг, нещо което Брандо приемал за обида. Освен това трябвало да не иска заплата и да плати всички щети, причинени от евентуалното му лошо поведение.

  Депутати от РБ поискаха вето върху закон, за да не поскъпне бензинът

За изненада на всички, Брандо се явил на кастинга пред камера. Идеята му за образа на Дон Корлеоно веднага спечелила продуцентите и те оттеглили останалите си две условия.

Тогава самият Брандо поставил условия. Основното било Бърд Рейнолдс, който тогава бил обмислян за ролята на Сони Корлеоне, да не бъде наеман. Брандо го считал за телевизионна звезда, подходяща за сериали.

Лука Брази наистина е работел за мафията

Лука Брази е страховитият наемен убиец на фамилията Корлеоне. Във филма той е изигран от бившия кечист Лени Монтана. В миналото си Монтана е работил и като шофьор и бодигард във фамилията Коломбо.

Паметна си остава сцената, в която той репетира обръщението си към Дон Корлеоне, а след това срича, докато говори с него. Истината е, че това не е било планирано. Всъщност Монтана е бил страшно притеснен по време на снимките и не е можел да каже репликите гладко. Копола обаче харесва сцената и я оставя без промени.

Филмът е трябвало да бъде режисиран от Серджио Леоне

Легендата на италианското кино е бил първи избор за режисьор на лентата. По онова време обаче гангстерските филми не били на почит. Самият Леоне решил да откаже филма, за да заснеме легендарния си уестърн „Имало едно време на Запад“.

Цели 12 режисьори отхвърлили сценария. Копола бил последният възможен избор.

Франк Синатра искал ролята на Дон Вито

  Усмивки от старите ленти: Далида и Ален Делон "Parole, parole" /ВИДЕО/

Синатра знаел колко велика ще е ролята на Дон Корлеоне. Когато се запознал с Копола той директно поискал ролята. Синатра дори му предложил двамата да откупят правата за екранизацията от „Парамаунт“ и да заснемат лентата сами.

Копола обаче културно отказва, което му печели омразата на Синатра, който дори го заплашил, че ще му счупи краката. Синатра бил още по-бесен, когато видял, че образът на певеца Джони Фонтейн е вдъхновен от самия него. Той дори разубедил певеца Вик Дамоун да изиграе ролята.

Гангстери на сватбата

Членове на престъпния синдикат Гамбино са присъствали неотлъчно на снимките на филма и най-вече на сцената със сватбата на Кони Корлеоне. Говори се, че от фамилията настояли Копола да вземе Джани Русо за ролята на Карло Рици. Самият Русо признава, че чичо му е бил част от престъпната фамилия, а самият той от време на време им осигурявал определени контакти.

Все пак според Русо снимките на сватбата били много забавни. Заради многото желаещи да участват в сцената, тя е била изкарана в двора на къщата.

Дон не значи това, което си мислите.

Всеки един от петте лидери на фамилии в „Кръстника“ се нарича дон. Обръщението се използва буквално като титла или знак на висше уважение. Всъщност на италиански дон значи „уважаеми чичо“. Авторът на книгата Марио Пузо просто харесва думата и разпространява използването й. В повече случаи след дон следва първо име, но Пузо въвежда употребата на фамилии.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар