Рецидивист

На 19.06.2019г., по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт Софийски градски съд /СГС/ постанови 10-годишна осъдителна присъда за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив и придружен с причиняване на две средни телесни повреди на пострадалия- престъпление по чл. 199, ал. 1, т.3, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и б. „Б“ от НК.

На 10.04.2019г. Софийска градска прокуратура е предала на съд Борис Л., затова, че на 20.10.2018г. в гр. София , ж.к.„Гевгелийски“  в близост до един от изходите на метростанция „Вардар“ , е  отнел чужди движими вещи – калъф за документи на стойност 0,50 лева, съдържащ лични документи и 2 броя карти за МГТ, от владението на пострадалия, с цел противозаконно да ги присвои, като е употребил  за това сила – нанесъл му множество удари, в резултата на което му причинил две средни телесни повреди, изразяващи са в счупване на черепа и контузия на мозъка. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като е деецът е бил многократно осъждан за умишлени престъпления от общ характер.

  2 години затвор за рецидивист от Варна, свил чуждо домашно вино и ракия

В хода на разследването е установено, че извършителят нападнал случайно преминаващ 86 – годишен гражданин и след като му нанесъл няколко удара с тесла по главата, отнел калъф за документи. Противно на очакванията му в него обаче липсвали пари.

С оглед тежестта на извършеното престъпление и изключително обремененото съдебно минало на дееца, в хода на съдебното производството прокурор при СГП е поискал да му бъде наложено максималното предвидено в закона за това престъпление наказание  – 15 години.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие.

Поради това, след като съдът е уважил предложеното от прокурора наказание, и е приложил редукцията, предвидена в закона, е постановил 10-годишна осъдителна присъда.