пари

9833 работещи българи, родени след 1959 г., са избрали да спрат да се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд и са избрали да внасят само за държавната пенсия. Това съобщиха от НАП пред „Сега“.

Тези хора са прехвърлили натрупаните средства по индивидуалните си партиди в Сребърния фонд, а пълната им пенсионна осигуровка от 18.8% отива в НОИ. Възможността за прехвърлянето от втория стълб към НОИ влезе в сила в началото на миналата година и към края на февруари тази година от нея са се възползвали под 1% от осигурените във втория стълб. Според последните данни на финансовото министерство към края на януари тази година в Сребърния фонд от индивидуалните партиди на осигурените са влезли над 29 млн. лв.

По изчисления на пенсионните дружества, ако човек има натрупани 1000 лв. по индивидуалната си партида и реши да ги прехвърли в Сребърния фонд, ще загуби за една година 39 лв., защото парите във фонда не носят доходност. По закон дори и да се върне във втория стълб след време, този човек ще вземе само първоначалната сума, която е прехвърлил в Сребърния фонд. По думите на Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните фондове вече имало хора, които отново се връщат в капиталовия стълб, след като са се отказали от него миналата година. Петкова не уточни за колко души става дума. По закон човек може да променя осигуряването си за пенсия – дали да е само в НОИ, или и в частен фонд, само веднъж годишно, и то докато навърши пет години преди възрастта за пенсия. При прехвърляне на 2 хил. лв. от индивидуалната партида, човек би загубил по 78 лв. годишно, при 5 хил. лв. – 195 лв., при 10 хил. лв. – 390 лв., а при 18 хил. лв. – 702 лв., сочат още изчисленията на пенсионните дружества.

  Кой може да отиде на санаториум от НОИ

Към края на миналата година по данни на Комисията за финансов надзор в универсалните пенсионни фондове има близо 4.5 млн. индивидуални партиди. В професионалните фондове, където се осигуряват само работещите от първа и втора категория труд, родните след 1959 г., има почти 288 хил. партиди. Нетните активи в универсалните фондове са 8.9 млрд. лв., а в професионалните 936 млн. лв. 48% от средствата в УПФ са инвестирани в чужбина. От 2012 до 2016 г. брутният доход от управлението на средствата на осигурените лица във втория стълб като цяло (универсални и професионални фондове) са близо 1.8 млрд. лв. От тях почти 1.6 млрд. лв. са в универсалните фондове. За такси за тези пет години дружествата са удържали близо 561 млн. лв. от осигурените българи. Останалите 1.222 млрд. лв. са разпределени по индивидуалните партиди на хората.

източник: кросс